Относно Шри Чинмой

Шри Чинмой (1931 – 2007)

посвещава живота си на стремежа към световен мир и осъществяването на неограничените способности на човешкия дух през последните 40 години. Простичкото му послание – че световната хармония започва с всеки отделен човек и че чрез общите си молитви, медитации и посветено служене можем да създадем изпълващ мирен свят – е въплътено в широка гама от инициативи, които въвличат милиони хора в основополагащи, от сърце на сърце програми.

В продължение на повече от четиресет години Шри Чинмой води разговори за световния мир и духовните ценности с лидери и известни личности от различни сфери на дейност, включително правителствени ръководители и посланници от много държави, духовни водачи от всички вероизповедания, ръководители на университети, творци, актьори и спортисти.
В обемното творчество, покриващо поезия, есета, пиеси и кратки истории, думите на Шри Чинмой предават богатството и разнообразието в търсенето на мир и себепознание. Поемите му наброяват повече от 100 000. Шри Чинмой изнася стотици лекции във всеки щат на Съединените Щати и по цял свят в изтъкнати университети като Харвард, Иейл, Оксфорд, Кеймбридж и Токио.

Шри Чинмой е международно признат духовен Учител, посветен на вдъхновяването и служенето на онези, които търсят по-дълбок смисъл в живота. Чрез своите учения по медитация, чрез музиката, изкуството и творчеството си, чрез спортните си постижения и собствения си живот на посветено служене на човечеството, той се старае да предложи начини за откриване на вътрешен мир, радост и осъществяване, които са достъпни за всички.
Шри Чинмой вижда стремежа – неспирния копнеж на сърцето за все по-високи и по-дълбоки истини – като духовната сила, скрита зад всички постижения в човешкия живот. Като живеем в сърцето и се стремим към неспирно себенадминаване, той вярва, че всички ние можем да изнесем напред най-доброто в себе си и да открием нашия път към истинската радост.

Шри Чинмой е роден в малкото селце Шакпура, Източен Бенгал (сега Бангладеш) през 1931 г. На дванайсетгодишна възраст той постъпва в ашрама на Шри Оробиндо, духовна общност в Южна Индия, където прекарва следващите 20 години в духовни дейности – включително дълги часове, прекарани в спортни занимани, и писане на поезия, есета и духовни песни.

В ранните си младежки години Шри Чинмой получава много дълбоки вътрешни преживявания, а в последващите години достига много напреднали състояния на медитация. През 1964 година той се премества да живее в Съединените Щати, за да споделя вътрешното си богатство с искрено търсещите хора на Запад.
Шри Чинмой е духовен наставник на ученици от 60 страни по цял свят, подкрепяйки балансиран начин на живот, който приобщава вътрешните занимания с молитва и медитация с динамизма на съвременния живот. Той редовно пътува по света, за да изнася безплатни концерти, лекции и медитации за публиката, за да прекара време с учениците си и за да се среща и обсъжда духовността със световни и местни лидери.
От 1964 година той жвее в Ню Йорк, САЩ, където почива през 2007 г.
Всички ние сме търсещи хора и целта ни е една и съща: да постигнем вътрешен мир, светлина и радост, да станем неразделно едно с нашия Извор и да водим живот, изпълнен с истинско удовлетворение.
Шри Чинмой
За повече информация посетете: bg.srichinmoy.org
Готови за действие?

Получавайте новини за нови книги и съвети за по-добра медитация

Книги
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram