ЗА ШРИ ЧИНМОЙ

Шри Чинмой (1931-2007) е съвременен духовен учител, посветил живота си на това да вдъхновява и служи на търсещите по-дълбок смисъл в живота.Чрез своето учение по медитация, своята музика, изобразително изкуство, книги и спортни постижения, както и усилията си за постигане на повече хармония в света, изпълнили целия му жизнен път,той ни предлага насоки за постигането на вътрешен мир и удовлетворение.

БИОГРАФИЯ

Роден е в Източен Бенгал, Индия (сега Бангладеш) на 27 август 1931 г. Останал сирак на 13-годишна възраст, той се присъединява към своите братя и сестри в ашрама на Шри Ауробиндо в южна Индия. Прекарва следващите две десетилетия потопен в динамичната култура на тази голяма и активна духовна общност. Наситеното му ежедневие там съчетава медитация, достигаща до 14 часа дневно, писане на поезия, есета и духовни песни, безкористно служене и спорт. Още в ранните си години има множество дълбоки вътрешни изживявания и постига духовно осъзнаване.На 13 април 1964 г., на 32-годишна възраст, Шри Чинмой заминава на Запад, за да предложи своето вдъхновение и служене на търсещите самопознание и вътрешна хармония. Установява се в Ню Йорк, където живее до 11 октомври 2007 г., когато напуска този свят.

ЗА ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЧЕСТВО:

Шри Чинмой е роден в Източен Бенгал, Индия през 1931 г. Той е един от най-плодовитите англоезични писатели с издадени над 1600 книги. Целта на съчиненията му е да насочва читателите по пътя им към откриване на себе си, да тълкува неостаряващото духовното знание и да предлага новаторското си виждане за постигането на всеобща хармония в днешния свят.
Шри Чинмой се премества в Ню Йорк през 1964 г., където живее до кончината си си през октомври 2007 г. Първата му книга „Медитации: храна за душата“ е публикувана през 1970 г. В основата на много от книгите на Шри Чинмой са публичните му беседи, които по-късно са събрани в писмен вид. Те включват университетски лекции, изказвания в централата на Организацията на обединените нации и многобройни поредици с отговори на въпроси от негови ученици и от широката публика.
Шри Чинмой подчертава, че не само книгите могат да просветлят ума. В медитацията например той предпочита да напътства мълчаливо, защото именно в спокойната тишина на ума може най-добре да се предава високото духовно знание.
Поезията му докосва на практика всеки един аспект на духовното пътешествие – от усилията и удивленията на младия пилигрим до екстатичните осъзнавания на просветления Учител. Прозата му е не по-малко всеобхватна – тя разглежда връзката на човека с Бог, всеобщия мир, световете отвъд ума и необятната вътрешна вселена. Шри Чинмой написва сборник от 10 000 кратки стихотворения, озаглавен „Десет хиляди пламъци-цветя“ (Ten Thousand Flower-Flames), завършен през 1983 г. През 1998 г. завършва друга поредица от 27 000 творби, наречена „Двадесет и седем хиляди фиданки на стремежа“ (Twenty-Seven Thousand Aspiration-Plants). Следва внушителната серия „Седемдесет и седем хиляди дървета на служенето“ (Seventy-Seven Thousand Service-Trees), започната през 1998 г. и достигнала 50 000 афоризми-стихотворения преди края на земния му път през 2007 г.
Творчеството на Шри Чинмой включва също много истории и пиеси, които предлагат поучителни послания за живота. Те често се основават на традиционни индийски предания и приказки. Много от пиесите са за известни духовни личности.
Творчеството на Шри Чинмой е широко признато от учени и хора на изкуството по целия свят. Той е носител на множество отличия за литературните си постижения, в това число Златен медал за Литература от Международната академия на Лютеция в Париж (International Academy of Lutece), Наградата за Върхови постижения в литературата (1993), награда от Обществото на писателите в ООН (United Nations Society of Writers); удостоен е и с множество почетни титли за ролята си в подпомагането на световната хармония чрез литературни и други средства.
Шри Чинмой напуска тялото си на 11 октомври 2007 г. Въпреки това все още се публикуват нови книги, в които са използвани неиздавани по-рано текстове и записи на негови беседи.

ДУХОВНИЯТ ПЪТ

През годините, в които живее на запад, Шри Чинмой открива над 100 центъра за медитация по цял свят и служи като духовен водач на множество търсещи. Чрез медитация върху духовното сърце той учи как човек може да разкрие собственото си вътрешно богатство от мир, радост, светлина и любов.“Пътят на сърцето”според него е най-простият път към постигане на бърз духовен напредък. За Шри Чинмой ролята на духовния Учител е да помогне на търсещите да живеят така, че тези вътрешни богатства да просветляват живота им. Той ги напътства с любов на вътрешен и на външен план според техните индивидуални нужди и повдига тяхното съзнание не само отвъд очакванията им, но и отвъд техните представи. В замяна той моли своите ученици да медитират редовно и да се опитват да подхранват вътрешните качества, които той извежда на преден план в тях. Шри Чинмой учи, че любовта е най-прекият път за доближаване до Всевишния. Когато детето изпитва любов към своя баща, без значение колко е велик баща му в очите на света, то чувства единство с него и неговите притежания. Същото важи за отношението към Всевишния. То позволява на търсещия да усети, че Всевишният и Неговата Вечност,Безкрайност и Безсмъртие му принадлежат. Според Шри Чинмой тази философия на любовта изразява най-дълбоката връзка между човек и Бог, които са аспекти на едно и също обединено съзнание. В играта на живота човек осъществява себе си във Всевишния, като осъзнава, че Бог е неговата най-висша същност. А Всевишният разкрива Себе си чрез човека, който служи като Негов инструмент за трансформация и усъвършенстване на света. Пътят на Шри Чинмой не завършва с осъзнаването. Веднъж осъзнали най-висшето, е необходимо да проявим тази реалност в света около нас. По думите на Шри Чинмой: “Да се качим на манговото дърво е прекрасно, но не е достатъчно. Ние трябва да слезем отново, за да раздадем плодовете и да накараме света да осъзнае тяхната важност. Докато не направим това, нашата роля няма да бъде изпълнена и Бог няма да бъде нито удовлетворен, нито осъществен.”

ДЕЙНОСТ

През последните четиридесет години от своя земен живот Шри Чинмой се стреми всеотдайно да служи на духовните нужди на обществото. Води публични медитации, провежда диалози със световни лидери, инициатор е на хуманитарни акции и спортни прояви. Той твърдо вярва, че добрата физическа форма е от изключителна важност за духовния живот на търсещия, и насърчава участието на своите ученици в спортни събития. Под неговото вдъхновяващо ръководство международният “Шри Чинмой маратон тим” (Sri Chinmoy Marathon Team) организира стотици състезания, между които най-дългото сертифицирано състезание в света (на 3100 мили), както и световния щафетен Пробег на мира, провеждан на всеки две години.
Постиженията на Шри Чинмой във вдигането на тежести също са допринесли за неговата известност. За да демонстрира, че постигнатият чрез медитация вътрешен мир може да бъде могъщ източник на външна сила, той вдига с една ръка тежести до 7000 фунта. Освен това той изразява почитта си към повече от 7000 изявени в различни области личности, като физически ги повдига над главата си на специално конструирана платформа като част от програмата “Повдигане на света с единството на сърцето”.
Шри Чинмой сътворява над 140 000 представяни на изложби мистични картини, а неговите рисунки на “души-птици” наброяват милиони. Композира и над 23 000 духовни песни. Изпълнява музикалните си композиции на редица инструменти, като изнася концерти за мир в страни от целия свят, включително и в България през март 2000 г. и януари 2007 г.
Богатото литературно творчество, огромният обем и разнообразие на неговите постижения и инициираните от него програми са заложили основите на един нов духовен светоглед, който едва ли ще бъде подвластен на времето. Значителното наследство,което Шри Чинмой е оставил след себе си, е могъщ източник на вдъхновение за много хора, търсещи по-дълбока цел и смисъл в живота.
 • "Това, което правите, е в интерес на цялото човечество и на света."

  Нелсън Мандела

  президент на Южна Африка и Нобелов лауреат за мир
 • "Благодаря много за цялата Ви работа."

  Архиепископ Дезмънд Туту

  Нобелов лауреат за мир
 • "Той няма его. От него струи най-сладко чувство. Музиката на Шри Чинмой е магически поток, който тече дълбоко вътре в самите ни сърца."

  Адития Роберта Флак

  носителка на „Грами“
 • "Шри Чинмой е удивителен пример за творческо изобилие, и аз мога само да се надявам един ден да се влея в този космически поток от тишина и мощна енергия, в който той живее."

  Ленард Бърнстейн

  композитор и диригент
 • "Шри Чинмой, ти си вдъхновение за всички нас"

  Карл Луис

  осемкратен олимпийски златен медалист
 • "Силно вярвам в това, което правите. Аз съм Ваш почитател. Обичам това, което правите."

  Джеси Оуенс

  четирикратен олимпийски златен медалист
 • "Шри Чинмой е човек на мира, човек на вярата, човек на Бог. Той работи толкова много през последните двадесет и пет години, за да направи света по-добър за всички нас. Светът отчаяно се нуждае от повече мирни и любящи хора като Шри Чинмой."

  Мохамед Али

  трикратен световен шампион по бокс тежка категория
Готови за действие?

Получавайте новини за нови книги и съвети за по-добра медитация

Книги
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram